D.O. Ribera del Duero

LOGO RIBERA

RIBERA DEL DUERO IS SINDS 1982 EEN AFGEBAKEND GEBIED LANGS DE RIVIER EL DUERO WAAR UITSLUITEND RODE WIJN WORDT GEPRODUCEERD. OP KALK, LEEM EN RIVIERKLEI IS HIER CA. 12.000 HA MET WIJNSTOKKEN BEPLANT. VOORNAAMSTE SOORT IS DE ‘TINTO FINO‘ OFWEL ‘TINTA DEL PAÍS’, EEN LOKALE VARIANT VAN DE SPAANSE TOPPER TEMPRANILLO, DIE ONDER DE WEERSOMSTANDIGHEDEN VAN DE HOOGVLAKTE EEN ZEER VOLLE DRUIF MET EEN UITGESPROKEN TANNINE ONTWIKKELT.

ANDERE TOEGESTANE DRUIVEN ZIJN CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, MALBEC, GARNACHA EN DE WITTE ALBILLO.

DE LAATSTE WORDT AF EN TOE IN HEEL GERINGE HOEVEELHEDEN TOEGEVOEGD OM DE ZUURGRAAD TE VERHOGEN.

EEN ARME BODEM EN EEN STRENG KLIMAAT, ZIJ HET IETS GETEMPERD DOOR DE RIVIER, RESULTEREN IN PRIMA DRUIVEN MAAR EEN LAGE OPBRENGST. DE WIJNEN ZIJN ZEER FRUITIG, DIEP, BIJNA ZWART EN MET EEN STEVIG CORPS.

ZE ZIJN GEKNIPT VOOR EEN RIJPING IN OKSHOOFDEN (VATEN).

VEEL LANDGOEDEREN BRENGEN DAARNAAST OOK JONGE WIJNEN EN SEMI-CRIANZAS OP DE MARKT (EEN OFFICIEUZE TERM VOOR DE WIJNEN, DIE DE PERIODE NIET VOLMAKEN, WELKE EEN CRIANZA MINIMAAL IN HOUTEN VATEN MOET RIJPEN).

DAT KAN OMDAT HET OVERVLOEDIGE FRUIT EN DE ZOETE TANNINE OOK IN EEN JONGE WIJN ZEER GOED TOT HUN RECHT KOMEN. VOOR CRIANZAS EN RESERVAS ZIJN 12 MAANDEN IN HOUTEN VATEN EN RESPECTIEVELIJK 1 EN 2 JAAR OP DE FLES VOORGESCHREVEN.

VOOR GRAN RESERVAS LIGT DE ONDERGRENS BIJ 5 JAAR, WAARVAN 2 JAAR IN HOUTEN VATEN. DE VEGA SICILIA EN DE PESQUERA ZIJN ALLANG NIET MEER DE ENIGE BIJZONDERE WIJNEN IN DE RIBERA DEL DUERO. NATUURLIJK IS ER OOK EEN SCHADUWZIJDE IN DE RIBERA:

HET HARDE KLIMAAT BRENGT SOMS LATE VORST EN HAGEL, WAARDOOR NU EN DAN EEN BELANGRIJK DEEL VAN DE OOGST VERLOREN GAAT.

ZO KOMT HET DAT ER IN HET WIJNGEBIED VAN DE RIBERA DEL DUERO VOORTDUREND WIJNSCHAARSTE HEERST EN DAT DE PRIJZEN ZICH OP EEN NAVENANT HOOG NIVEAU BEVINDEN.

2